Kokos - en gullgruve!

Innimellom tenkte jeg å ta for meg spesifikke matvarer med stor næringsverdi. Den første er kokos. Kokos er gull verdt i et høyfett/lavkarbokosthold.Jeg vil ta for meg kokosens næringsverdi, produkter, tilberedning og matlagingstips.

Om matvarene og næringsinnhold:

Kokos er:
# Godt for skjoldbruskkjertelen (som styrer kroppens stoffskifte - cellenes arbeid)
# Kokosolje gir energi som varer, i motsetning til høyglykemiske karbohydrater, som forårsaker svingninger i blodsukkeret
# Stimulerer fettforbrenningen
# Styrker immunforsvaret
# En kilde til skjønnhet

"Forbrenningen påvirkes ikke bare av skjoldbruskkjertelen, men også direkte av næringsstoffene vi inntar: karbohydrater reduserer fettforbrenningen, mens proteiner og fett øker den. De mellomlange fettsyrene i kokosolje øker forbrenningen mer enn proteiner, og opptil tre ganger mer enn animalsk fett. I følge et studie kan de øke fettforbrenningen med hele 50% i løpet av en uke. Når forbrenningen øker, reduseres ikke bare kroppsfettet, men også kolesterolet. Kokosolje erstatter ikke de essensielle fettsyrene; Omega 3 og 6, men vil øke opptaket og utnyttelsen av disse. " ( sitat; http://www.soma.no/subdet38.htm )

Kokosfett:

Kokosfett/olje er velegna i mat og genialt til steiking. Kokos innerholder 92 % metta fett, 2% flerumettet, 6% enumettet, og blir dermed sagt å være den beste olja å steike i. Plantefett som olivenolje, raps og solsikkeolje, innerholder store mengder umetta og flerumetta fett. Disse fettsyrene vil lett omdannes til transfett under steiking. Transfett er herda, skadelig fett.

Det meste som tilbys av kokosolje på markedet er fremstilt av soltørka kokoskjøtt som lett utsettes for mugg. For å fjerne dette og annen forurensning blir olja kjemisk raffinert, og mye av olja herdes. Det finnes i middeltid gode alternativer fra helsekostforretninger; Cocosa.
"Cocosa Extra Virgin Coconut Oil" er en kaldpressa kokosolje der alle næringsstoffene forblir i produktet. Cocosa benyttes som kosttilstkudd eller som ingrediens i mat.
"Cocosa Pure Coconut Oil" innerholder ikke smak og lukt, og er dermed velegna til steiking. Olja presses av tørka kokoskjøtt, uten bruk av kjemiske løsningsmidler, og raffineres på skånsom måte for å fjerne de finere næringsstoffene som ødelegges ved høy varme.

Kokos på huden

Kokosolje utvinnes av kokosmassen og kan også anvendes i såpe, sjampo og salver. Kokosolje avkjøler og fukter huden, samtidig som fettsyrene styrker hudens eget immunforsvar. Den kan benyttes til å lindre hud- og hodebunnsproblemer. Den funker som krem til hender og kropp, er en effektiv sminkefjerner og kan ellers brukes som hårkur. Kokosolje absorberes lett, og etterlater derfor ikke en fet og glinsende hud ved påsmøring i tynne lag.


Kokosmelk:

Kokosmelk er en søt, melkeaktig, lett korna, hvit matingrediens laga av kjøttet fra modne kokosnøtter. Produktet fåes i vanlige matbutikker og helsekostforretninger. Det finnes to typer. Tyntflytende kokossaft fra helsekost, og kokosmelk på boks(denne er tjukkere, innerholder mer fett og er dermed mer næringsrik). Den uøkologiske kokosmelka på boks koster kun 11-13 kr i vanlig matbutikk, og er derfor en billig fettkilde en bør benytte seg av. Det er mye mat i den, du blir god og mett.

For spesifikt næringsinnhold i kokosmelk, sjekk ut link:
http://www.næringsinnhold.no/kokosmelk.html

Tips: Kjøp en boks med kokosmelk og test den ut. Dette skal, som jeg nevnte, ikke være den helt tyntflytende kokosmelka, men den på boks. Den er tjukkere og innerholder mye fett. Bland oppi frø av alle slag og hiv innpå, det er knallgodt!

Ellers kan kokosmelk brukes i matretter der en til vanlig bruker melk; som i sauser, i hjemmelaga is, i supper osv. Rør rundt i kokosmelka slik at den blander seg godt.

Kokosmasse er en annen smart ting. Den kan brukes i kaker, som snacks (også sammen med nøtter og mørk sjokolade om en tåler dette). Det kan brukes i frokostblanding(i frøblandinga jeg foreslo)
Det er egentlig bare å prøve seg fram. Kokos er godt og næringsrikt!


Benyttelse av hel kokosnøtt:

Kjøper du hel kokosnøtt og sliter med å få den opp? Slå i en spiker i midten av nøtta med hammer slik at den deler seg i to. Den tyntflytende safta i nøtta er svært søt, og bør kun benyttes i moderate mengder. Safta innerholder mye sukker som fører rask stigning i blodsukkeret. Det hvite kjøttet kan dermed unyttes til det fulle.

Oppskrifter:

Aurora og jeg har planer om å lage kokos-is til sommern. Foreløpig fant jeg denne linken på en oppskrift på kokos-is:

http://www.matoppskrift.no/sider/oppskrift21407.asp

Bytt ut melka med kokosmelk på boks. Egg kan erstattes med linfrøavsil. Sukker erstattes med sukrin eller stevia (surkin fåes på Meny og helsekost, stevia på noen helsekostforretninger)


Frokstblanding:

- Boks med kokosmelk
- Frø ( f. eks knuste eller hele linfrø, solsikkekjerner, sesamfrø, gresskarkjerner)
- Kokosmasse om en ønsker
- Kokosmelka er ganske søt så det burde bli søtt nok, men må du ha noe mer i, kan du skjære opp noen eplebiter ( velg grønt eller gult eple) eller usøta bær


Kilder:
http://www.soma.no/subdet38.htm
Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits