Hva har ikke naturen å tilby!

Tyttebær
Tørka einerbær


 Kanel er godt i teen
Krekling
Engsyre. Blomst, stilk og blad kan spises. Blad kalles ofte surblad.

Jeg har befunnet meg på hytta en uke, så det har blitt litt stopp i skrivinga. Hytta er et godt sted å være - stille, fredelig og usivilisert. Jeg har gått turer i fjellet, fiska, lest og sanka store mengder ryllik, lyng, einerbær, blåbær, krekling og tyttebær. Bjørkeblad tok jeg også med, men de skal ideelt sett plukkes om våren mens de enda er små og lysegrønne. På seinsommern og utover høsten trekkes næringen ned i plantenes røtter, derfor bør en sanke for lagring om våren og forsommeren mens vekstene enda er skudd. Det samme gjelder tyttebær og blåbærlyng. Plukker du dette i disse tider, bør du være nøye og selektiv i utvalget. Ta med de minste og grønneste bladene og se etter at det er færrest mulig brune flekker eller annet som kan minne om at plantene nærmer seg dvale.

På en åker fant jeg massevis av rødkløver som jeg tok med og la i fryseren. Har lest at det skal være godt i supper med grønnsaker som purre, løk og lignende. Kan også tenke meg hvit fisk er godt oppi. Ellers kan kløver brukes som te, både hvitkløver, rødkløver, kløverblader og stilk. Nå som det er så seint på året, er det vanskelig å finne noe særlig. Det som står igjen er oftest brunt. Våren er den rette tida, men la det ikke være noe hinder.

Vekster du sanker på beitemark, åker og grøftekant, er som regel fulle av små dyr. Det fant jeg fort ut da jeg la rylliken utover bordet til tørk. Dermed bar det ned i brønnen for å fylle en balje med vann og skylle. Lyngen gikk det bedre med.

Jeg henger ikke opp bunter til tørk, men legger like godt alt utover gølv, bord og skap. Det er viktig at plantene er knusktørre før du pakker dem ned i papirposer, glass, krukker eller lignende. Sanker du mye, kan svære papirposer fra matbutikker være en smart oppbevaringsplass.

Tørking av bær kan gjerne foregå i ovn. Bortsett fra einerbær som er ganske tørre i utgangspunktet, er ovnstørking lurt for å unngå mugg.

I tidligere innlegg har jeg skrevet om einerbær, sopp, ryllik og andre godsaker du kan finne i naturen. Mens jeg sitter ved elva og leser, har pappa vært ute og sanka bjørkeblad, surblad/engsyre, lyng, tyttebær, blåbær, krekling og einerbær. Han koker opp vann med bær i + kanelpulver, trekker til side gryta og legger oppi det grønne. Alt sammen får stå og trekke en stund, før han siler av vannet og rører ut en teskje pulverisert geleatin (matbutikk) i blandinga. Gelatin er svært viktig for fordøyelsen av protein og daglig inntak av gelatin kan være ideelt for deg som lever på lavkarbokosthold. Gelatinen gjorde også teen tjukkere, slik at den fikk en saftaktig konsistens. Bæra gjorde drikken akkurat passe søt og god. Nam - naturen sjøl!

Neste steg var gele. Følg oppskriften på gelatinpakka og bland gelatin inn i teen. Rør sammen i et fat eller i en boks og sett i kjøleskap. Når den stivner har du gele av naturlige ingredienser. Bruk eventuelt steiva eller sukrin for å få geleen søtere. Vi helte kokosmelk og strødde revet sjokolade uten sukker og melk over. Sært, men ganske godt. Snart har jeg kamera, så da kommer det bilder av snackset.

Kos deg videre med fett, einerbærdram, sjokoladegodterier, kokos, lammegryter, bær og ellers sol, frisk luft og matlaging. Skal sjøl høyt opp på fjellet og telte, i mens anbefaler jeg å snoke rundt på bloggtemaene mine og finne godsaker å lage. Bon Apetit!Kilder bilder: http://www.voringfossen.com/flora/index.htm

http://listebloggen.blogspot.com/2010/02/10-mater-bruke-kanel-pa.html

http://www.snl.no/.bilde/syre_%28foto,_engsyre%29

5 kommentarer

bitchface1

02.sep.2010 kl.12:11

fin blogg! :)

fetterfett

09.sep.2010 kl.09:24

bitchface1: Takk!

lonja

10.sep.2010 kl.10:48

Veldig bra!!! Vi gleder oss til resten....

m:-)

23.sep.2010 kl.17:43

Fin blogg du har Silje. Flink jente:-)

fetterfett

28.sep.2010 kl.09:32

m:: Takk for det

Skriv en ny kommentar

hits