Få fart på fordøyelsen og omega-3nivået med linfrø!

Linfrøolje, fåes i helsekostTrøbbel med fordøyelsen - linfrø hjelper så det suser!

Linfrø som fordøyelsesmiddel:

1. Kok opp vann
2. Legg 3-6 spiseskjeer linfrø i en kopp. Det kan være vanskelig å svelge linfrøa i begynnelsen, derfor kan det lønne seg å begynne med 3 skjeer, for deretter å øke til 4 eller 5 etterhvert.
3. La linfrøa svelle i ca. 2 min. Ta det litt på feelingen.
4. Hell over kaldt vann og rør rundt. Drikk så raskt som mulig og hell eventuelt over mer kaldt vann underveis.
5. Drikk til slutt et stort glass vann eller to

Drikken bør drikkes en gang om dagen for optimal effekt. Gjerne om morgenen på "fastende hjerte", altså før inntak av annen mat og drikke.

1-3 spiseskjeer linfrøolje om dagen er også smart for å motvirke forstoppelse og ellers for å holde inntaket av omega-3-fettsyrer høyt. Velg økologisk kaldpressa olje fra helsekost. 1-2 spiseskjeer om morgenen på "fastende hjerte" og eventuelt en seinere på dagen/kveld som kur. Deretter 1-2 spiseskjeer om morgenen.
Og litt annet som også kan glede:

Slipp smaken av tran og sure oppstøt -
Organisk linfrøolje inneholder dobbelt så mye Omega 3 fettsyrer som fiskeolje!!

Linfrøolje er naturens rikeste kilde for essensielle fettsyrer ettersom den inneholder imponerende 57 % alphalinolensyre og 17 % linolsyre. En optimal balanse mellom Omega 3 og Omega 6 som skal være perfekt for menneskekroppen.

Mahatma Ghandi  uttalte: "Når linfrø blir en del av folkets daglige kost, da vil helsen bli bedre. "Whenever flaxseeds become a regular food item among the people, there will be better health." Linfrø har i århundrer blitt dyrka som mat i India. 


Linplanten

Knuste linfrø

Hele linfrøLinfrø er antakelig ny for generasjoner født etter den andre verdenskrig, men kunnskapen om linfrø er gammel historie. Ifølge arkeologiske autoriteter på området var linfrø dyrka i Babylon allerede 5.000 år f.k. Referanser til de helbredende egenskapene til linfrø er funnet i Greske og Romerske skrifter datert omlag 650 år f.k. De blei dyrka for sine fibrer, men også for sine frø som skaffa næringsrike oljer for matlaging.Disse viste seg mange år seinere å være de essensielle omega- 3 og 6 fettsyrene. I tillegg til vannløselig fiber (lignan) som normaliserer magefunksjonen, har linfrø også mange andre næringsstoffer.


Hvordan funker linfrø:

Når linfrøene kommer i kontakt med væske, vil de svulme opp og danne en geléaktig masse. De slimholdige fibrene i frøenes skall absorberer vann i tykktarmen, og på den måten blir avføringen mykere og tarminnholdet øker i volum. Via nervereflekser stimuleres tarmbevegelsene, noe som øker passeringshastigheten og gir en mildt til sterk avførende virkning. Den primære anvendelsen av linfrø i urtemedisinen er derfor som et mildt smørende avføringsmiddel ved kronisk forstoppelse. Som regel kommer virkningen kjapt, gjerne over natta, men ikke gi opp om den skulle vente på seg. Å anvende linfrø som avføringsmiddel er ikke vanedannende, og middelet er derfor velegnet for langtidsbruk.For å få en tilfredstillende virkning bør man bruke linfrø over relativt lang tid, gjerne flere uker. Eller for de som blir frelst -  resten av livet.

Utvinnelse:

Linfrøolje (linolje), en olje som utvinnes ved å presse frøene. Det lages linfrømel av den kaka som blir igjen etter at olja er pressa ut. Den er svært næringsrik og benyttes som fôr til husdyr. Stenglene av fiberlin brukes til å utvinne fiber som anvendes til lintøy.

Anvendelse av linfrø:

Linfrø brukes innvortes ved kronisk forstoppelse, magekatarr (gastritt), tarmkatarr (enteritt), divertikulitt (betente tarmlommer), irritabel tykktarm syndrom, kronisk blærekatarr (cystitt), uregelmessig hjerterytme, høyt blodtrykk, angina pectoris, høyt kolesterol, gallestein, nyrekolikk, hemoroider, forkjølelse, halsbetennelse, sår hals, hoste, bronkitt, lungebetennelse, emfysem, hetetokter, eksem, psoriasis, multippel sklerose, menstruasjonsproblemer, åreforkalkning, revmatoid artritt og forebyggende mot tykktarmskreft, brystkreft og prostatakreft.

Utvortes kan linfrø eller linfrøolje brukes på tørr hud, betente sår, brannsår, solbrenthet, kjertelhevelser, byller, eksem, hudbetennelser, helvetesild og psoriasis, som grøtomslag på brystet ved hoste, bronkitt og lungebetennelse, og til gurgle- og skyllevann ved heshet, sår hals og betennelser i munnhulen.


Hva består linfrøolje av?

Linfrø inneholder 30-40% olje som kan utvinnes. Framstillingen foregår ved at man knuser og presser frøene. Oljen inneholder 54% alfa-linolensyre (omega-3), 18% linolsyre (omega-6), 18% oljesyre (omega-9) og 10% mettede fettsyrer. Innholdet av de ulike fettsyrene kan variere noe, avhengig av jorden der linplantene blir dyrket og temperaturen under veksten. Ettersom linfrøolje inneholder mye flerumettede fettsyrer, er den ømfintlig for harskning. Derfor bør oljen ikke utsettes for varme, lys eller oksygen, og den bør oppbevares i brune glassflasker i kjøleskap. Holdbarheten i uåpnet forpakning er ca. 9 måneder fra produksjonsdato. Etter at flasken er åpnet, bør oljen brukes innen 4-6 uker. Linfrøolje må ikke varmes opp. Vanlig dosering av linfrøolje er 1 spiseskje (15 ml) tre ganger daglig som terapeutisk dose, eller 1-2 teskjeer (5-10 ml) daglig til mat som vedlikeholdsdose. (kilde: http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/linu_usi.htm)


Linfrøolje kontra fiskeolje:

For det første innerholder linfrøolje 50 % mer omega-3 enn fiskeolje, så det burde vel fortelle det viktigeste. At vi sjelden hører om linfrø, er nok fordi fiskeolje er noe vi produserer sjøl, mens linfrø er importprodukt. Hadde vi hatt klima til å dyrke linfrø, hadde den nok vært nordens tran.

Sjødyr er kjent for å inneholde miljøgifter, det kreftfremkallende middelet DDT har blitt funnet i dypvannsfisk så langt nord som i arktiske strøk. Disse farlige forbindelsene er fettløselige og lagret i konsentrerte mengder i lipider som finnes i fisk. Oppdrettsfisk synes å være en løsning, men den inneholder en lavere prosent av de fordelaktige Omega 3 fettsyrene og kan dessuten være foret med antibiotika og andre kjemikalier.


Knuste linfrø:

Ved bruk av hele linfrø, er det lite annet enn olja fra linfrøene som blir tatt opp på vei gjennom kroppen. Ønsker du også å benytte deg av næringsstoffene i linfrøa, finner du en oversikt på linken under. Du kan knuse dem sjøl med stavmikser eller kjøkkenmarskin, eller kjøpe dem ferdig knust i helsekost eller i enkelte dagligvarebutikker, blant annet Meny. Husk at linfrø innerholder mye blåsyre, som de lærde strides om bivirkningene av, det anbefales å være litt forsiktig med for høyt inntak av de knuste linfrøa.

http://www.næringsinnhold.no/linfr%C3%B8-knuste.html


Gjennom sitt innhold av slim og pektin, vil linfrø virke beskyttende på slimhinnene i magetarmkanalen. De vil kunne virke lindrende ved smerter knyttet til betennelsestilstander i fordøyelsessystemet, som magebetennelse (gastritt), tarmbetennelse (enteritt), divertikulitt (betente tarmlommer) og irritert tykktarm syndrom. Ved bruk av knuste linfrø forsterkes den beskyttende virkningen på slimhinnene gjennom linfrøoljens virkning. Blåsyre (HCN) i frøene, som frigjøres fra sine glykosidebindinger ved hjelp av enzymet linamarase, har også en smertestillende virkning og hemmer dessuten veksten av forråtnelsesbakterier i tarmen. Linfrøene bidrar dessuten til å bygge opp en sunn bakterieflora i tarmene. Ved at avføringen blir mykere, vil linfrø også kunne lindre plager knyttet til hemoroider.


Linfrø mot hudplager:

Grøtomslag av bløtlagte linfrø også på ulike hudproblemer, som betente sår, byller og furunkler (mindre, begrensede infeksjoner i huden med pussdannelse, oftest med opprinnelse i en hårsekk eller talgkjertel). Man lager omslaget ved å helle kokende vann på knuste linfrø og røre til det blir en myk pasta. Mens pastaen fremdeles er varm, smøres den i et tynt lag på det aktuelle hudområdet og holdes på plass med en forbinding. Er byllen smertefull, kan massen pakkes inn i et lag gas, som så legges på byllen. Grøtomslaget må skiftes når det er kaldt. Om nødvendig må man gjerne gjenta behandlingen flere ganger, og når byllen har tømt seg kan den behandles med uttrekk, tinktur eller olje av tetre , prikkperikum / johannesurt , ringblomst eller purpursolhatt (kilde: http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/linu_usi.htm)


Annen bruk av linfrø:


- Har vist seg å hjelpe for kvinner i overgangsalderen med hetetokter, humørsvingninger og muskel og leddsmerter. Linfrø inneholder lignaner, som har en mild østrogenlignende virkning.

- Linfrø er naturens største kilde til omega-3 og kan derfor benyttes for en bedre fettsammensetning i blodet, for å forebygge blant annet hjerte og karsykdom, kreft og depresjon. Forskning har vist at linfrøolje gir bedre beskyttelse mot hjerteinnfarkt enn olivenolje.

- Hudpleie: Kaldpressa linfrøolje er en ekstremt tørr olje som absorberes raskt av huden. Det er ingen tradisjon for å bruke den innen hudpleie, men den kan virke helende på tørr hud, mindre brannskader, hudinfeksjoner, utslett, eksem, sprukken hud, psoriasis og helvetesild. Det er påvist at et par skjeer linfrøolje om dagen kan hele psosiasis.

- Hemmende virkning på veksten av kreft i prostatakjertelen hos menn.

- På grunn av det lave sukkerinnholdet og det høye innholdet av proteiner og fett, anbefales de spesielt til diabetikere og personer med hypoglykemi(lavt blodsukker) eller andre som ønsker å spise mindre karbohydrat og mer fett og protein.

- Ved brannsår kan man bruke omslag med linolje. Et stykke steril gas dyppa i linolje legges på brannsåret og forbindes med gasbind. Både omslaget og forbindingen bør skiftes daglig.

- Høyere inntak av omega-3 har vist seg å redusere astma, da omega-3-fettsyrer vil hjelpe kroppen til å produsere mindre av de betennelsesfremmende stoffene som er direkte årsak til astma ( se link http://www.medisinskforlag.no/tema_linfroolje )

- Et uttrekk av linfrø kan brukes som gurglevann ved sår hals og betennelser i munnhulen. For å lindre plagsom irritasjonshoste og heshet kan uttrekket drikkes lunkent. Siden dette uttrekket virker mykgjørende og øker elastisiteten i slimhinnene, kan det også ha virkning ved plager i urinveiene, f.eks. ved kronisk blærekatarr (cystitt).

Vær obs:

Innta aldri linfrøolje som har harskna, da det er mer skadelig enn nyttig. Derfor er det svært viktig at linfrøolje som skal brukes innvortes framstilles i miljøer uten tilgang på oksygen, lys eller varme. Den må oppbevares i tette og mørke flasker i kjøleskapet.

Unngå helst å innta linfrø samtidig med at du inntar medisiner eller kosttilskudd. Linfrøene kan nemlig forsinke opptaket av medisiner, vitaminer og mineraler. Snakk med legen før du tar linfrø hvis du jevnlig bruker medisiner, noe som gjelder både reseptfrie og reseptbelagte medisiner.

Det er ikke oppdaga noen uheldige bivirkninger ved bruk av linfrø. Det eneste du bør huske på er å drikke nok vann når du spiser linfrø. Drikk gjerne et stort glass eller to etter inntak av svella linfrø eller frøknekkebrød. Drikker du for lite kan faktisk det motsatte skje, få hard mage.

 

 

Sjekk gjerne tidligere innlegg om linfrø og bruk :

http://fetterfett.blogg.no/1272559578_linfr__mett_og_glad.html


Interessant om linfrø:


http://www.medisinskforlag.no/tema_linfroolje

http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/linu_usi.htmKilder:

http://www.urteguiden.no/urteleksikon/linfro.php

http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/linu_usi.htm

http://www.medisinskforlag.no/tema_linfroolje

http://www.medurt.no/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=53

http://www.linomega.no/linfro.htm


Bilder fra:

http://helseogkost.no/nettbutikk/supermat/linfroe_knuste
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/linu_usi.htm

4 kommentarer

Janicke

12.sep.2010 kl.12:19

Kjempe fin blogg!

fetterfett

16.sep.2010 kl.23:57

Janicke: Takk for det : )

eva linnea

03.mai.2011 kl.19:25

Syntes det hørtes veldig mye ut med opptil 6 spiseskjer linfrø..På pakkene anbefales det 1 til 2spiseskjer linfrø pr dag..For stort inntak er ikke bra.

fetterfett

13.jun.2011 kl.11:58

eva linnea: Det er individuelt hva man mener, du må bare teste ut og se hva du syntes passer deg.

Skriv en ny kommentar

hits